Yetkinlik Komitesi, URAYSİM Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte izleme toplantısı yaptı - Eskişehir eskisehirhaberler.com.tr Haber

Yetkinlik Komitesi, URAYSİM Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte izleme toplantısı yaptı

Yetkinlik Komitesi, URAYSİM Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte izleme toplantısı yaptı

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’den ilan ettiği, Türkiye’yi raylı sistemler alanında dünyanın sayılı merkezlerinden birisi haline getirecek olan “Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi” (URAYSİM) projesi ile ilgili çalışmalar Anadolu Üniversitesi öncülüğünde devam ediyor. Bu kapsamda 6550 Sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamına alınan ve tüzel kişilik kazanan URAYSİM’de,  Yetkinlik Komitesi, URAYSİM Yönetim Kurulu ile birlikte Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde bir izleme toplantısı gerçekleştirdi.

6550-İzleme ve Yeterlik Değerlendirme Komitesi başlıklı toplantıda Komite Başkanı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Komite Üyeleri; Millî Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. H. Haldun Göktaş, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal; URAYSİM Yönetim Kurulu’ndan TÜRASAŞ Genel Md. ve URAYSİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Metin Yazar, Anadolu Üniversitesi Rektörü ve URAYSİM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fuat Erdal, URAYSİM Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Tuncan (Eskişehir Teknik Üniversitesi), Dr. Yalçın Eyigün (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AYGM), Ufuk Yalçın (TCDD Taşımacılık A.Ş.), Gürhan Albayrak (Albayrak Makina A.Ş.) Dr. Tolgahan Kaya (RUTE), Abdullah Bocan (Durmazlar Makina A.Ş.) ve Yiğit Belin (Bozankaya A.Ş.) ile TÜBİTAK ve TÜRASAŞ’dan katılımcılar yer aldı.

URAYSİM’e ve proje çalışmalarına dair değerlendirmelerin yapıldığı toplantı öncesinde, katılımcılar Alpu’da bulunan URAYSİM proje sahasına teknik inceleme gezisi de düzenledi.

Bakan Yardımcısı Dr. Dönmez: “URAYSİM, Eskişehir'imiz açısından da son derece kritik bir tesis”

URAYSİM’e ilişkin yaptığı değerlendirmede projenin öneminden bahseden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hızlı tren ağımız ve hafif raylı sistem ağımız her gün büyüyor. URAYSİM çok yönlü bir proje; yerli ve milli üretim anlayışının vizyon projelerinden biri. URAYSİM, ekonomik anlamda ülkemizin test maliyetleri için yurtdışına ödediği kaynağın ülkemizde kalmasını sağlarken Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin raylı sistem araçlarının testi için de önemli bir merkez olacak. URAYSİM, Eskişehir'imiz açısından da son derece kritik bir tesis. Bugün Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde önemli bir toplantı gerçekleştirdik, URAYSİM ile ilgili çalışmalar hız kesmeden devam edecek.”

URAYSİM Yönetim Kurulu Başkanı Yazar: “URAYSİM’e dünyanın her yerinden talep olacak”

TÜRASAŞ Genel Müdürü ve URAYSİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Metin Yazar, URAYSİM’in Türkiye’ye raylı sistemler alanında çağ atlatacağını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “URAYSİM 400 km hızla giden hızlı trenlerin, 180 km hızla giden konvansiyonel hattaki trenlerin ve yine 100 km hızla giden şehir içindeki hafif raylı sistem araçlarının test edileceği bir merkez olacak. Eskişehir raylı sistemler alanında gelişmiş bir ekosisteme sahip. URAYSİM bu alana büyük güç katacak ve dolayısıyla bu merkeze dünyanın her yerinden talep olacak.”

Rektör Erdal: “URAYSİM Türkiye’nin milli projesidir”

URAYSİM’in 6550 Sayılı Kanun kapsamında desteklendiğini hatırlatan ve toplantıya ev sahipliği yapan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, toplantı sonrasında şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'den ilan ettiği Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi, yalnızca üniversitemizin ve şehrimizin değil, Türkiye’nin milli projesidir. Bu proje raylı sistemler alanında hem şehrimize hem ülkemize önemli bir ekonomik kaynak yaratacak. Yeni istihdam olanakları sunacak. Anadolu Üniversitesi olarak şehrimiz, ülkemiz için bu projeye tüm imkanlarımız ile sahip çıkıyoruz. Bu milli projeyi gerçekleştirmek için ilgili kurumlarımızın destekleri ile yoğun bir gayret içeresindeyiz.”