ESKİ’nin sessiz kaldığı bu durumlara da bir açıklaması var mı? - Eskişehir eskisehirhaberler.com.tr Haber

ESKİ’nin sessiz kaldığı bu durumlara da bir açıklaması var mı?

ESKİ’nin sessiz kaldığı bu durumlara da bir açıklaması var mı?

Geçtiğimiz günlerde Cumhur İttifakı adayı Nebi Hatipoğlu katıldığı bir televizyon programında Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin sunduğu alt yapı hizmetleri ve su konusunda eleştirilerde bulunarak fiyatı konusunda göreve geldiklerinde hem indirim yapma sözü verdi, hem de 2 yıl içinde çeşmelerden içilebilir su akıtma sözü verdi.

Hatipoğlu'nun su fiyatları ile ilgili açıklamasına bir çok konuda sessiz kalmayı tercih eden ESKİ'den yanıt geldi. Kurumun başında bulunan İletişim Fakültesi mezunu Oğuzhan Özen'nin bu konuda ki yeterliliğinin göz ardı edildiği açıklamada Hatipoğlu'nun belediyeciliği bilmediği vurgusu yapıldı. 

Ancak 25 yıldır Eskişehir'i yöneten, 1999 yılında ilk kez seçildiğinde Eskişehir'e su konusunda çeşitli vaatlerde bulunan ancak bu konuda 25 yıldır dişe dokunur bir çalışma yapmadığı konusu sık sık eleştirilen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin yıllardır bazı konualar da kamuoyunu neden aydınlatmadığı konusunda kamuoyu yine bilgilendirilmedi.

Su zammı konusunda sık sık maliyet artışlarını bahane ediyor olmalarına karşın mesela neden sık sık ESKİ gelirlerinin kendi bünyesinde kullanılmadığı konusunda hiç bir açıklama yapılmaması sürekli eleştirilen konuların başında geliyor. 

En son ESKİ bütçe fazlası verdiği 124 milyon lirayı kendi eksikleri için kullanmak yerine büyükşehir belediyesine aktardı. Oysa ESKİ daha önce de kendisine deşarj izni için başvuran vatandaşlara arıtma tesisinin kapasitesinin üyzde 30 fazlasını arıtmak zorunda olduğu gerekçesi ile izin veremeyeceğini resmi olarak açıklarken bu konuda yıllardır neden kapasitenin artırılmadığı konusunu kamuoyuyla hiç paylaşmadı.

Yıllar öncesinde dile getirilen alt yapı sistemindeki kayıp kaçak oranının yüzde 40 gibi büyük rakamlarda oludğu iddiaları ile ilgili bir yanıt yıllardır kamuoyuyla paylaşılmış değil. Bu oranlar Avrupa standarı olan yüzde 5 sevilerine getirildi mi? Bu konuda çalışma yapıldı mı? 

Zaman zaman yüksek oranda klor basılıyor olmasının nedeninin bu alt yapıdaki kaçak konusu ile ilgili olduğu iddiası doğrumudur?

En küçük yağmurda tıkanan alt yapı giderleri ile ilgili planlı çalışmalar neden yürütülmemektedir? Geçtiğimiz gün alt yapı giderine atılan bir sigara izmaritinin tıkalı olan giderdeki atıkların yanmasına neden olduğu ve aparman sakinlerinin ciddi tehlike atlattığı doğru mudur?

Çeşmeden akıtılan suyun fiyatı ile ilgili savunma yaparken, neden suyun kalitesi ile ilgili eleştirilere yanıt verilmemiştir? Gerçekten biyoloji arıtma tesisi kurularak arıtma kalitesi artırılsa bile alt yapının eski olması ve kayıp kaçak nedeniyle, şebeke suyu musluklara ulaşsa bile içilemez, alt yapı elden geçmeli ve yenilenmeli iddiaları doğru mudur?

Alt yapının Sezai Aksoy döneminden bu yana yenilenmediği, bakımlarının tam anlamı ile yapılmadığı iddiaları neden yanıtsız bırakılarak kamuoyu rahatlatılmamaktadır?

Bu gibi bir çok iddia kamuoyunda dillendirilmesine karşın başında bir iletişimcinin bulunduğu ESKİ kamuoyuna aydınlatmayı neden düşünmemektedir?

 

2023 yılında suya yüzde 400 zam yapan ESKİ’den açıklama