VEHBİ KOÇ Kongre Merkezi’nde 4. Ulusal Hemşirelikte Yönetim Kongresi Gerçekleştirildi - Eskişehir eskisehirhaberler.com.tr Haber

VEHBİ KOÇ Kongre Merkezi’nde 4. Ulusal Hemşirelikte Yönetim Kongresi Gerçekleştirildi

VEHBİ KOÇ Kongre Merkezi’nde 4. Ulusal Hemşirelikte Yönetim Kongresi Gerçekleştirildi

VEHBİ KOÇ KONGRE MERKEZİ’NDE 4. ULUSAL HEMŞİRELİKTE YÖNETİM KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Vehbi Koç Kongre Merkezi, Yönetici Hemşireler Derneği tarafından düzenlenen, 150’den fazla katılımcının yer aldığı, üç konferans ve üç panelin gerçekleştirildiği ve 88 sözel bildirinin sunulduğu 4. Ulusal Hemşirelikte Yönetim Kongresi’ne ev sahipliği yaptı.

Yönetici Hemşireler Derneği tarafından, Vehbi Koç Kongre Merkezi’nde “4. Ulusal Hemşirelikte Yönetim Kongresi” düzenlendi. Ana teması “Hemşirelikte Kaynak Yönetimi” olarak belirlenen kongrede 150’den fazla katılımcı yer aldı. Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin (International Council of Nurses-ICN) 2024 yılı teması olan “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” ile örtüşen kongre kapsamında gerçekleştirilen üç konferans ve üç panelde 12 konuşmacı yer aldı. İki gün boyunca, üç ayrı salonda eş zamanlı olarak gerçekleştirilen kongrede 88 sözel bildiri sunuldu.

Kongrede hemşirelerin rolü masaya yatırıldı

Kongre hakkında değerlendirmede bulunan Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ülkü Baykal, kongre kapsamında “Hemşire İnsan Kaynağının Yönetiminde Sürdürülebilirlik” üzerinde durularak, hemşirelerin işe alım sürecinden başlayarak, işe yerleştirme ve işe uyumunu sağlama (oryantasyon süreci), sürekli eğitimi ve kariyer gelişimini destekleme, çalışma koşullarını olabildiğince iyileştirmeye çalışma, güdülenmelerini sağlayarak, performans ve verimliliklerini artırma konularını tartışmaya çalıştıklarını söyledi. Kongrede yönetici hemşirelerin temel rollerini, kamu ve özel hastane uygulamaları kapsamında kıyaslayarak, neler yapabileceğine ilişkin çıkarımlarda bulunduklarını belirten Baykal, kongrede sağlık sistemindeki ekonomik sorunların hemşirelik hizmetleri özelinde ele alındığını kaydetti.

Prof. Dr. H. Sevgi Oktay’ın anısına ödül takdim edildi

Kongrede ayrıca hemşirelik hizmetlerinde maliyet-etkililik hesabının nasıl yapılacağı, hemşirelik bakımının ekonomik gücü, hemşirelik hizmetlerinde bütçeleme ve ülkemizde yaşanan sorunların kamu ve özel sektör boyutuyla tartışıldığını belirten Baykal, sorunun çözümü için yapılacaklara ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğunu kaydetti. Kongrede sunulan bildirilerin, hakem konumundaki akademisyenler tarafından değerlendirildiğini ve en başarılı bulunan üç bildiriye (birinci, ikinci ve üçüncü olarak) ödül verildiğini belirten Baykal, ayrıca derneğin kurucu başkanı olan merhum Prof. Dr. H. Sevgi Oktay’ın anısına bu yıl ilki başlatılan ve her yıl tekrarlanması planlanan Prof. Dr. H. Sevgi Oktay Özel Ödülü’nün bir bildiriye verildiğini dile getirdi.

Dünya genelindeki hemşirelik kavramı tartışıldı

4. Ulusal Hemşirelikte Yönetim Kongresi’nin detayları hakkında bilgi veren Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ülkü Baykal, “Kongre ana teması, Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin (International Council of Nurses-ICN) 2024 yılı teması olan “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” ile örtüşmektedir. ICN, ekonomik gelişmenin sağlanabilmesi için sağlığa ve hemşireliğe yatırım yapılması gerektiğini,  hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, onların meslekte ve ülkede tutmanın önemi üzerinde durmuştur. Bu raporda; sağlık hizmetlerine yapılacak her 1 ABD dolarlık yatırımın, toplumun üretkenliğinin artırılması nedeniyle 2 ile 4 ABD doları ekonomik getiri sağlayacağı belirtilmiştir. Özellikle birinci basamak sağlık hizmetlerine ayrılan payın, gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) en az %1 oranında artırılması gerektiği ve nitelikli hemşirelerin bu alanda görevlendirilmesinin ekonomik etkililiği artıracağı ve sağlık göstergelerini iyileştireceği üzerinde durulmuştur. ICN dünya genelinde 29 milyon hemşirenin bulunduğunu ve bu sayının tüm sağlık bakım profesyonellerinin %50'sini oluşturduğunu belirterek, sağlık göstergelerinde iyileşmenin sağlanabilmesi için yaklaşık 60 milyon daha hemşireye gereksinim duyulduğunu ve özellikle gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru gelişen “göç” olgusunun etkilerine değinmiştir” diye konuştu.

“Türkiye’de hemşirelik” enine boyuna konuşuldu

Türkiye’deki hemşirelerin sayısı ve çalışma koşulları hakkında da konuşan Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ülkü Baykal, “Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre 234 bini Sağlık Bakanlığı’nda olmak üzere yaklaşık 310 bin hemşire-ebe olduğu belirtilmekte ve hastanelerin yatak sayılarındaki artışla kıyaslama yapıldığında çok ciddi sayıda hemşire açığı olduğu görülmektedir. Ayrıca ülkemizde son yıllarda hemşirelerin çalışma koşullarının giderek daha olumsuz hale dönüşmesi (haftalık çalışma saatlerinin artması, 16-24 saatlik vardiya düzeninin sık kullanılması, fazla mesai ücretlerinin düşük olması,  düşük maaş ve sosyal hakların yetersiz olması, izin kullanmada yaşanan güçlükler vb.) nedeniyle, hemşirelerin işten ayrılma oranları artmakta, özel sektörden kamuya geçişler arttığı gibi kamu hastaneleri arasında da hareketlilik görülmektedir. Ayrıca bu sorunlar hemşirelerin mesleklerini bırakmalarına yol açarken, diğer yandan ülkemizden gelişmiş ülkelere göç eden hemşire sayılarında da ciddi artışlar bulunmaktadır” dedi. Baykal kongrenin düzenlenmesine destek veren Eskişehir Fuar Kongre Merkezi yönetimine ve Figur Kongre Organizasyonları’na teşekkür ederek, sözlerine son verdi.