Eskişehir’de kentsel dönüşüm hızı kara kara düşündürüyor - Eskişehir eskisehirhaberler.com.tr Haber

Eskişehir’de kentsel dönüşüm hızı kara kara düşündürüyor

Eskişehir’de kentsel dönüşüm hızı kara kara düşündürüyor

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm karnesi hala tamamlanmamış olan 24 daireden ibaret. 1999 yılından bu yana 25 yıllık yönetim döneminde kentsel dönüşüm için atılan somut adım 1, 2, 3, 4,... 24 daireden ibaret olduğu için eleştirilerden nasibini alıyor.

Odunpazarı Belediyesi ise 10 yıllık yönetimin son ayında temel attı. Kentsel Dönüüm için atılan temel ile 3 blok bağımsız 39 bölüm yapılacak. 

10 yıldır Odunpazarı'nda tek bir kentsel dönüşüm projesine imza atamayan, TOKİ ile yapılacak projeleri de engellediği için eleştirilen Belediye Başkanı Kazım Kurt, seçim öncesi temelini atacağı sadece 39 dairelik inşaatı "Verdiğim sözü yerine getirmenin haklı gururu ve mutluluğunu yaşıyorum" sözleriyle duyurmuştu. Bugün yapılan temel atma töreni ile 39 dairelik dönüşüm resmen başladı.

Odunpazarı ve Büyükşehir belediyesinin mahkemeye vererek başlakamasını 3 yıl geciktirdikleri Mamucadaki TOKİ'nin sosyal konut projesinde mahkeme tarafından haksız bulunmuşlar ancak yapılan değişiklik nedeniyle sosyal konut projesinde yapılacak 1000 konut da iptal olmuştu. 

Eskişehir'deki kentsel dönüşüm adına mevcut yönetimlerin ortaya koyduğu rakamlar Eskişehirdeki depreme dayanıksız yapı stoğu bu hızla yenilenirse kaç yüzyıl da bitecek bu dönüşüm sorusunua akıllara getirdi.

Karapınar Gecekondu projesi toplamda 1536 konuttan oluşuyordu. İki etapta yapılması planlanan projenin ilk etabında 1092 konut yapılırken geri kalan konutlar ikinc etapta yapılacaktı. Ancak Burhan Sakallı'dan sonra Odunpazarı yönetimine gelen Kazım Kurt ile Toki arasındaki sorunlar nedeniyle ikinci etap 10 yıldır başlayamadı.

31 Mart seöimlerine günler kala temel atılan proje ile ilgili Odunpazarı Belediyesi tarafından şu açıklama paylaşıldı..

Kazım Kurt Karapınar 2. Etap’ta dönüşümü başlattı

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Karapınar Mahallesi’nde yıllardır sürdürdüğü ‘Kentsel Dönüşüm’ mücadelesinde sona geldi. Başkan Kurt, Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap’ta ilk kazmayı vurdu. Kartopu Caddesi ve Maide Bolel Caddesi kesişiminde 2 bin 205 m2’lik arsada dönüşümü başlatan Başkan Kurt, gerçekleştirilen temel atma töreninde “Biz burada bu işi kendimiz yapacağız. TOKİ'ylebirliği yapmıyoruz. Kendi işimizi kendimiz yapıyoruz. Odunpazarı AŞ'dir buranın sorumlusu. Karapınar'da bundan sonraki dönüşümü de Odunpazarı AŞ üzerinden yapacağız. Ondan sonra sıra Erenköy’e, Huzur’a gelecek” dedi.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, hemşehrilerine verdiği bir sözü daha yerine getirdi. Başkan Kurt, yıllardır sürdürdüğü ‘Karapınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm’ mücadelesinde sona geldi. Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap’ta, Karapınar Mahallesi halkı ve müteahhitlere öncülük eden Başkan Kurt, Karapınar Mahallesinde Kartopu Caddesi ve Maide Bolel Caddesi kesişiminde,  Odunpazarı İnşaat A.Ş. ve 6 adet arsa sahibi ilebirliği yaparak, Toplu Konut İdaresinden de bir kısım arsa satın alarak oluşturulan 2 bin 205 m2’lik arsada ‘Kentsel Dönüşümü’ başlattı. 3 blok ve 39 daireden oluşan proje için temel atma töreni yapıldı. Gerçekleştirilen törene Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar ile çok sayıda Karapınar sakini katıldı.

Türkiye Muhtarlar Derneği Eskişehir Şube Başkanı ve Karapınar Mahalle Muhtarı Gazi Uzun,

Karapınar İkinci Etap’ta dönüşümün başladığını söyledi. İlk olarak örnek adada 39 daireden oluşan 3 blokta dönüşümün başlayacağını kaydeden Uzun, Kazım Kurt’a ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

TEMEL ATMA TÖRENİNİ SEVİNÇLE KARŞILIYORUM 

Törende konuşma yapan isimlerden biri de arsa sahiplerinden Türkan Dındın oldu. Karapınar Mahallesi arsa sahiplerinden birisi olarak Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür eden Dındın, “Kentsel dönüşümü başlatmasını ve temel atma törenini sevinçle karşılıyorum.

Ve kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu konuda çaba sarf eden, emeği geçen tüm ekibine de çok teşekkür ediyorum. Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü kutlamalarının, temel atma töreninin olduğu güne denk gelmesini çok anlamlı buluyorum. Çok teşekkür ederim” dedi.

BİZ SÖZ VERİYORSAK, YAPARIZ

“Biz söz veriyorsak, yaparız” diyen Başkan Kurt, TOKİ’nin 1. Etap’ta vatandaştan parasını aldığı hiçbir şeyi yapmadığını belirtti. TOKİ ilebirliği yapmadıklarının altını çizen Başkan Kurt, dönüşümü Odunpazarı A.Ş üzerinden gerçekleştirdiklerini vurguladı. Başkan Kurt temel atma töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Karapınar’da 12 yıldır buraya çivi çakılmadı, çivi çaktırmadılar. TOKİ, Karapınarlıları kandırdı. TOKİ birinci Etapta şurada iki tane gökdelen vardı. Yanında sağlık ocağı vardı. Onun yanında bu arada bir boğaz köprü vardı. Sosyal tesisler vardı. Şu yamaçta da yamaç evler vardı. Cami, okul, diğer sosyal tesisler vardı. Bunların tamamı bu 1. Etabın fizibilitesinin içine dahil edildi. Yani parası sizden alındı, ama yapılmadı. 12 senedir okullar bitmiyor. Üstelik dönemin Milli Eğitim Bakanı Eskişehirliydi. Şimdi bunların hiçbirinin hesabını TOKİ'den, Adalet ve Kalkınma Partisi'nden, Eskişehir’e gelen bakanlardan sormayacaksınız. Üstelik de Cumhurbaşkanı'na mektup yazıp buraya TOKİ'yi getir diyeceksiniz. Ondan sonra da Kazım Kurt bu eksiği tamamla diyeceksiniz. Hiç kusura bakmayın, herkes kendi işine baksın. Buraya temeli atıyoruz. TOKİ gelmesin, TOKİ'yi istemiyorum. Çünkü TOKİ vatandaşla düzgün bir sözleşme yapmıyor. Vatandaşı kandırıyor, vatandaşa doğruları söylemiyor. Vatandaş TOKİ’ye kaç lira ödeyeceğini bilmiyor.

DAVALARIN AÇILMASINA EN SONUNDA KAMUOYU BASKISIYLA ENGEL OLDUK

Biz şu anda arsa sahiplerimizle anlaştık. Noterde sözleşmemizi yaptık. Zamanı gelince dairesini alacak. Kredi, faiz yok, ödeme yok. Böyle olacaksa olacak. Halkçı bir yaklaşımla bu işe başlıyoruz. Bizden sonra da diğer projelere örnek olacak burası. Burada arsa sahipleri istedikleri müteahhitle oturup uzlaşacak. O şekliyle burayı dönüştüreceğiz. Şu anda biz 39 daireyi yapıyoruz. Arkada iki yüz küsur daire ile ilgili de anlaşma olmak üzere. Bir başka müteahhit grubu, bir başka çalışma yapıyor. Yani biz devlet değiliz, biz TOKİ değiliz, beş bin daireye birden başlayıp 20 sene uzatamayız. Biz yapabileceğimizi yaparız. Bir yıl sonra teslim ederiz. O zaman bu dönüşüm böyle hızlanır. 31 Mart Yerel Seçimlerinden önce diyor ki beyefendi, dönüştürülememiş, dönüştürseydiniz, elinizi mi tuttuk. Yetki sizdeydi, kavga ettik, dövüştük, meclistekileri takip ettiniz. Meclistekileri takip ettiniz ve gördünüz. TOKİ bir dava daha açabilirdi, uzatabilirdi. Davaların açılmasına en sonunda kamuoyu baskısıyla engel olduk.

KENDİ İŞİMİZİ KENDİMİZ YAPIYORUZ!

Neyse şimdi biz söz veriyorsak yaparız. Başladık bunu bitiririz. Bunu bitirdikten sonra diğerlerine sıra gelir. Ama şunu Eskişehirliler bilsin; TOKİ’nin 1. Etapta yapması gereken ve parasını aldığı işlerin hiçbirini yapmadığını yüksek sesle bütün Eskişehirlilere haykırıyorum. Burayı bitirmeden şimdi Vadişehir'de başladı. Vadişehir’ de 2019’dan beri devam ediyor. TOKİ mağdurlarıyla ilgili milletvekillerimiz mecliste tavır koydu, önergeler verdi. Kavgalar etti. hala TOKİ mağdurları var bu memlekette. KDV'yi yükseltmiş, taksit sayısını yükseltmiş. Bu yetmedi şimdi Sosyal demokrat ve halkçı belediyeler imar planı yapamasın diye Kocakırda’ da 475 hektarlık bir alanı gecekondu önleme bölgesi ettiler. Yapacağız, TOKİ'nin bu yetkilerin hepsine itiraz edeceğiz. Biz kentlerdeki imar haklarımızı geri alacağız. Böyle yağma yok. TOKİ'yi sokacak Eskişehir'i kilitleyecek. TOKİ'yi sokacak işte başka bir yerde CHP'li belediyenin önünü kesecek. Artık kimse kusura bakmasın. Biz burada bu işi kendimiz yapacağız. TOKİ'ylebirliği yapmıyoruz. TOKİ'yle ortak değiliz. Kendi işimizi kendimiz yapıyoruz. Odunpazarı AŞ'dir buranın sorumlusu. Karapınar'da bundan sonraki dönüşümü de Odunpazarı AŞ üzerinden yapacağız. Bütün hemşehrilerimizi bizimle uzlaşmaya davet ediyorum. Gelin, konuşalım, tartışalım, uzlaşalım. Yüzde 100 uzlaşalım. Beraber helalleşerek yapalım bu işi ve bitirelim. Karapınar ancak böyle dönüşecek. Ondan sonra sıra Erenköy’e, Huzur’a gelecek. Biz bunu önümüzdeki süreçte tamamlayacağız.”

Başkan Kurt tarafından başlatılan projenin 1’inci Blokunda 5 bağımsız bölüm, 2’nci blokunda 11 bağımsız bölüm, 3’üncü blokunda ise 23 bağımsız bölüm yer alacak. Toplam inşaat alanı ise 6 bin 512 m2 olacak.


Güncel Haberler